Cig Kofte

Aantal personen:

6

Bereidingstijd:

90 minuten

Ingrediënten Cig Kofte:

  • 400 ml bulgur voor Cig Kofte (Turks: çig köftelik bulgur)
  • 300 gram (vetvrije) rundergehakt
  • 2 uien
  • 4 teentjes knoflook
  • half bosje bosuien
  • half bosje peterselie
  • 3 eetlepels rode peperpuree
  • 3 eetlepels tomatenpuree
  • 4 theelepels rode peper
  • 2 theelepels zout
  • 2 theelepels komijn
  • 2 theelepels zwarte peper
  • 4 theelepels isot-peper (Turks: Urfa biberi)
  • 2 eetlepels zonnebloemolie
  • 1 tomaat

Bereiding Cig Kofte:

  • Snijd de uien, bosuien, knoflook en peterselie in kleine stukjes.
  • Neem een platte schaal of (bak)plaat en leg hier de bulgur op.
  • Vervolgens voeg je hieraan rode en zwarte peper, zout, komijn en isot-peper toe.
  • Schep de rode peperpuree en tomatenpuree er ook bij.
  • Voeg de fijngesneden ui en knoflook ook toe.
  • Schil de tomaat en snijd deze fijn. Het is belangrijk dat het sap niet te veel verloren gaat.
  • Voeg de fijngesneden stukjes tomaat (met sap en al) en 1 eetlepel zonnebloemolie toe aan de rest van de ingrediënten.
  • Nu ga je dit mengsel stevig kneden voor zeker 30 minuten (!)
  • Het gaat er om dat het mengsel niet te hard maar ook niet te zacht wordt, de Cig Kofte moet uiteindelijk niet aan je handen kunnen plakken.

Tip: na een goede 15 minuten kneden is het misschien handig om het mengsel tot een bal te kneden. Daarna dien je continu met de handpalen op de cig kofte aan te drukken (van boven naar beneden toe).  Dit herhaal je totdat de bal weer plat is. Daarna vorm je de bal opnieuw en herhaal je dezelfde stappen.

  • Wanneer het mengsel na 30 minuten goed gekneed is, voeg je het gehakt toe.
  • Kneed weer voor een 30 minuten op dezelfde manier als zojuist (stevig dus!)
  • Na deze 30 minuten hoort de Cig Kofte niet meer aan je handen te plakken wanneer je er in knijpt.
  • Voeg dan de gesneden bosuien en peterselie en 1 eetlepel zonnebloemolie toe. Kneed op dezelfde manier weer verder, dit keer voor een 15 minuten.
  • Na een kwartier kneden hoort de çig köfte wederom niet meer aan je handen te plakken wanneer je er in knijpt. Laat de Cig Kofte nu 15 minuten rusten.
  • Vervolgens neem je met de hand een kleine portie uit de çig köfte. Dit kneed je ovaalvormig. Optioneel: voor de verschijning knijp je in de çig köfte, zorg ervoor dat de vingertoppen zichtbaar zijn (er horen kuiltjes te ontstaan in de cig kofte).
  • Dit herhaal je tot al het vlees van de Cig Kofte op is.
  • Plaats bij het serveren de Cig Kofte op slablaadjes, eventueel besprenkeld met wat citroensap.